Nyílt végű, zárt végű vagy operatív lízing? Most összehasonlítjuk őket
Nyílt végű, zárt végű vagy operatív lízing? Most összehasonlítjuk őket

Nyílt végű, zárt végű vagy operatív lízing? Most összehasonlítjuk őket

Az autólízing egy népszerű finanszírozási forma, amely lehetővé teszi a vállalkozások és magánszemélyek számára, hogy hozzáférjenek a szükséges járműhöz anélkül, hogy nagy összegeket kellene előzetesen befektetniük. De vajon melyik a legjobb választás: a nyílt végű, a zárt végű vagy az operatív lízing? Ebben a cikkben összehasonlítjuk a különböző lízingkonstrukciókat, hogy segítsünk Önnek a legjobb döntés meghozatalában.

Bevezető az autólízing világába

Az autóvásárlás hosszú távú elköteleződést jelent mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek számára. Egy autó beszerzése komoly költségekkel jár, amely hirtelen jelentős pénzügyi terhet róhat a vásárlóra. Ezzel szemben az autólízing egy rugalmasabb és pénzügyileg kedvezőbb alternatívát kínál. 

A különböző lízingformák kedvező konstrukciók mellett teszik lehetővé az autó használatát, anélkül hogy azonnal meg kellene vásárolni a gépjárművet. Ezért sem meglepő, hogy az autólízing – különösen a vállalkozások körében – népszerűbb megoldásnak számít, mint az autóvásárlás. 

Kétféle konstrukciót különböztetünk meg az autólízingek világában.

 • A pénzügyi lízing által a futamidő végén tulajdonjogot szerezhetünk. 
 • Az operatív lízing esetén viszont valójában egy hosszú távú autóbérlésről van szó, így ilyenkor a tulajdonjog megszerzésére nincs lehetőség.

A pénzügyi lízing típusa

Pénzügyi lízing egy olyan eszközbeszerzésnek minősül, amely során az autó árát havonta részletekben fizetjük meg a lízingcégnek, azonban egy bizonyos mértékű önerőre mindenképp szükség van a szerződéskötéshez – ez általában minimum 20-25 százalékot tesz ki. A pénzügyi lízingek esetében a lízingbe adó cég gyakorlatilag a finanszírozó szerepét tölti be. Kétféle típusa létezik: a zárt végű és a nyílt végű lízing. 

Zárt végű lízing jellemző

A zárt végű lízing esetén az autó a szerződés lejártakor automatikusan a lízingbe vevő tulajdonába kerül. Mivel már a szerződéskötéskor biztosan tudott, hogy az autó a lízingbe vevő tulajdonává válik a futamidő végén, ezért a zárt végű lízinget az ÁFA törvény személygépkocsi beszerzésnek minősíti. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a fizetendő díjakat az autó bruttó ára alapján kalkulálják, amit nem terhel ÁFA, így a cég nem tud adót levonni, tehát nem lehet az ÁFÁ-t visszaigényelni. Egyes esetekben ez a megkötés nem áll fenn, például tehergépjárműveknél vagy taxiknál van lehetőség adót levonni. Könyvelést tekintve az autó a lízingbe vevő cégnél van nyilvántartva, így viszont amortizációként elszámolható.

Érdemes tudni, hogy a cégek mellett magánszemélyek is igénybe vehetik a zárt végű lízinget.

A zárt végű lízing legfontosabb előnyei tehát:

 • az autó vételárát nem kell egy összegben kifizetni,
 • gyakorlatilag részletre vásárolhatunk, ami biztonságosan tervezhető kiadást jelent,
 • a futamidő legvégén a tulajdonjog átszáll a lízingbe vevőre,
 • a kezdő vállalkozások, magánszemélyek számára is kiváló lehetőség.

Nyílt végű lízing jellemzői

A nyílt végű lízingnél a tulajdonjog nem kerül át automatikusan a lízingbe vevőre, ugyanis a futamidő végén az ügyfél maga dönthet az autó sorsáról: 1) maradványértéken megvásárolhatja az autót, ami általában alacsonyabb, mint a piaci érték, 2) vagy visszaadhatja azt a lízingcégnek. A megvásárláskor a lízingbe vevő dönthet arról, hogy a tulajdonjog pontosan kire szálljon – akár harmadik felet is kijelölhet tulajdonosnak. 

Mivel a nyílt végű lízing esetében a szerződéskötéskor nem biztos, hogy kinek a tulajdonába kerül az autó, ezért ezt a formát az ÁFA törvény személygépkocsi bérlésnek titulálja. A költségeket az autó nettó ára alapján számítják ki, így a havi díjat és az önerőt is ÁFA terheli, ami viszont a céges használat arányában, de minimum 50 százalékban visszaigényelhető. Pont emiatt a nyílt végű lízinget csak és kizárólag vállalkozások vehetik igénybe

Tehát a nyílt végű lízing legfontosabb előnyei:

 • az ÁFA visszaigényelhető, így kedvezőbb konstrukciót biztosít a cégek számára,
 • az autót nem kötelező megvásárolni a szerződés végén, így lehetőség van könnyen és gyorsan egy újabb (másik) autóra szert tenni, 
 • a lízingelt autó maradványértéken megvásárolható, tehát a piaci árnál olcsóbban juthatunk az autóhoz,
 • lényegében egy bérleti konstrukcióról van szó.

Az operatív lízing tudnivalói

Az operatív lízing esetén az autó a lízingcég tulajdonában marad, a bérlő a fix havi díj ellenében használati jogot szerez a járműre. A futamidő lejártakor az autó visszakerül a bérbeadóhoz – itt gyakorlatilag egy hosszútávú autóbérlésről van szó.

Az operatív lízing előnyei

Jól tervezhető költség

A havi díjas konstrukció és a határozott futamidő által pontosan kiszámítható, hogy milyen mértékű autóhasználati költséggel kell tervezni egy hónapban. Épp ezért az operatív lízing könnyen beilleszthető a céges költségvetésbe.

Kedvező konstrukció

Egy vállalkozás esetén az operatív lízing havi díja elszámolható költségként, és az ÁFA is visszaigényelhető. A gépjármű a teljes használat alatt a lízingcég tulajdonában marad, ezért nem kell az értékvesztés miatt sem aggódni.

A saját jármű fenntartásánál alacsonyabb költségek

A bérbeadó felelőssége az autóval kapcsolatos ügyek intézése, ide tartozik például a gépjármű meghibásodása, a baleseti kárrendezés, a gumicsere és az adminisztrációs feladatok is. Ez azt is jelenti, hogy az autó teljes karbantartásáról és szervizeléséről a lízingcég gondoskodik – a bérlőt semmilyen plusz költség nem terheli a havi díjon kívül. 

Az autóval járó különböző fizetési kötelezettségekért mind a lízingcég felel, például a biztosítást is neki kell rendeznie.

Önerő nélkül vehető igénybe

A tartós bérlet igénybevételéhez nincs szükség önerőre, tehát nincs lekötött tőke, így lényegében a céges autóflotta bővítése vagy frissítése kevesebb pénzügyi teherrel jár

Elektromos autó állami támogatással – megéri?

Érdemes tudni, hogy a magyar vállalkozások 2024 februárja és 2025 márciusa között vissza nem térítendő állami támogatással vásárolhatnak elektromos személygépkocsit, kishaszon gépjárművet vagy kisbuszt – erre pedig lízing formájában is van lehetőség. Az elektromos autó támogatás habár kedvező lehetőségeket teremt a cégek számára, érdemes azért tisztában lenni a vele járó hátrányokkal is. 

 • Az elektromos autók beszerzési ára még mindig jóval magasabb, mint a benzines járműveké.
 • Az autók töltése hosszú folyamat és a töltőállomás kiépítésének pedig igen magas a költsége.
 • Az elektromos autók szélsőséges hőmérséklet esetén több energiát fogyasztanak.
 • Az autók hatótávja korlátozott, ezért a hosszabb céges utak kihívást jelenthetnek az elektromos járműveknek.
 • Egy teljes céges flotta üzemeltetése és kialakítása költségesebb és összetettebb feladat az elektromos autókkal.
 • Habár van lehetőség lízing által is finanszírozni az elektromos autókat, azonban az állami támogatással megvásárolt autók esetében kötelező casco biztosítást kötni, így a havi költségek magasabbak lesznek.

Segítség a legjobb lízingkonstrukció kiválasztáshoz

Az autólízing különböző változatai mind sajátos előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. A választás előtt alaposan át kell gondolni a konkrét igényeket, a pénzügyi lehetőségeket és az elérhető alternatívákat. Az alábbi táblázatban összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy megkönnyítsük a végső döntést! 

OPERATÍV LÍZINGZÁRT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZINGNYÍLT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZING
szerződés idejehatározott idejűhatározott idejűhatározott idejű
díjfizetés rendszerességehavihavihavi
tulajdonjog a futamidő alattlízingcégnéllízingcégnéllízingcégnél
használati joglízingbe vevőnéllízingbe vevőnéllízingbe vevőnél
tulajdonjog a futamidő utánlízingcégnél maradlízingbe vevőhöz kerüla lízingbe vevő megvásárolhatja maradványértéken az autót
könyv szerinti nyilvántartáslízingcég könyveiben szerepellízingbe vevő könyveiben szerepellízingbe vevő könyveiben szerepel
ÁFA-visszaigénylésigenszemélygépkocsi esetén nem lehetséges, de pl. tehergépjárműveknél, taxiknál igenigen
havi díjbérleti díj + ÁFAtőke + kamattőke + kamat + ÁFA
illetékfizetési kötelezettséga havi díj részeszerződéskötéskor a teljes vagyonszerzési illetéket ki kell fizetnia futamidő végén vásárlás esetén az aktuálisan hatályos illetéket kell kifizetni
ki veheti igénybe?cégek és magánszemélyekcégek és magánszemélyekkizárólag cégek

 

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us