Mit jelent a céges flotta és milyen előnyei vannak?
Mit jelent a céges flotta és milyen előnyei vannak?

Mit jelent a céges flotta és milyen előnyei vannak?

A céges flotta fogalma sokak számára ismeretlen lehet, pedig ez egy olyan eszköz, amely jelentős mértékben hozzájárulhat egy vállalat hatékonyságának növeléséhez. A flottakezelés nem csupán a gépjárművek szervezett rendszerét jelenti, hanem egy olyan komplex, jól strukturált rendszert, amely gondoskodik a járművek beszerzéséről, karbantartásáról, biztosításáról és még sok más fontos tényezőről. Ebben a cikkben átfogó képet adunk a céges flották üzemeltetéséről, sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat, lehetőségeket és az előnyöket. 

Mi az a céges flotta? 

A céges flotta nagyon röviden egy vállalat gépjárművekből álló gyűjteményét jelenti. A flottában lévő cégautókat a munkavállalók kimondottan üzleti célokra használhatják – persze megállapodástól függően akár saját célra is. 

A flotta mérete és összetétele minden cég esetében különböző, ugyanis a vállalat igényei határozzák meg, hogy pontosan milyen autóflottát érdemes kialakítani. Egy céges flotta magába foglalhat személygépkocsikat, kisteherautókat, kisbuszokat, kamionokat, sőt akár egyéb speciális járműveket is. 

A flottaautóknak mindenképp az adott munkához, tehát a vállalat tevékenységi köréhez kell igazodniuk, hiszen mindez hatással van arra is, hogy pontosan milyen mérettel, futásteljesítménnyel és felszereltséggel kell bírnia a járműveknek. Gondoljunk csak bele, egyáltalán nem mindegy, hogy egy fuvarozó cég vagy egy pénzügyi vállalkozás flottáját kell összeállítani, hiszen a különböző profilú cégek eltérő igényekkel, célokkal és kihívásokkal rendelkeznek.

Hogyan működik a céges flotta? 

Egy céges flotta többféleképpen is kezelhető, attól függően, hogy ki áll az üzemeltetés mögött és ki a tulajdonos. Az autóflottát akár a vállalat maga is üzemeltetheti, de igénybe lehet venni flottakezelő cégek segítségét is, akik komplex, jól felépített szolgáltatást kínálnak. A flottakezelő cég a gépjárművekkel kapcsolatos minden teendőt átvesz a cégtől, tehát az autók beszerzésével, karbantartásával, biztosításával és adminisztrációjával egyáltalán nem kell foglalkoznia a vállalkozásnak. A flottakezelő azért is nagyon hasznos egy vállalkozás életében, mert lényegében minden járműhöz kötődő terhet levesz a cég válláról!

Hogyan finanszírozható a céges flotta? 

A céges flotta finanszírozása különböző módokon történhet attól függően, hogy a vállalatnak milyen igényei és lehetőségei vannak a gépjárművekkel kapcsolatban. 

Egyrészt a cég saját maga közvetlenül megvásárolhatja a járműveket. Ezt követően dönthet arról, hogy önállóan, cégen belül kezeli a flottát, vagy pedig flottaüzemeltető céget vesz igénybe. A flottaautók megvásárlása hosszú távú elkötelezettséget jelent egy vállalatnak, hiszen a cég tulajdonába kerülnek az autók, így neki kell gondoskodni a hozzájuk kapcsolódó teendőkről is.

Másrészt pedig lehetőség van lízing formájában is finanszírozni a céges flottát. A lízingkonstrukciók által a vállalatnak nem kell egyszerre elköltenie egy nagyobb tőkét a gépjárművek beszerzése során, mindössze a havi lízingdíjat kell fizetnie. A pénzügyi lízingek esetében a vállalat saját maga üzemelteti a flottát, míg az operatív lízingnél a flottakezelő cég intéz mindent. 

Az operatív lízing és a flottakezelés 

Mivel az operatív lízing egy rendkívül kényelmes és praktikus megoldás a cégek számára, ezért is ez az egyik leggyakrabban alkalmazott – és talán a legkedveltebb – finanszírozási módszer a céges flották esetében. Az operatív lízing lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy a járműveket tartós bérlés keretében használják, anélkül hogy azok a szerződés lejárta után a vállalat tulajdonába kerülnének. 

Az operatív lízing egy komplex szolgáltatás, ami igen kedvező a cégek számára. Nemcsak azért, mert a lízingdíj elszámolható költségként és az ÁFA visszaigényelhető, hanem azért is, mert a bérbeadó gyakorlatilag betölti a flottakezelő szerepét is. Minden feladatot átvállal az autókkal kapcsolatban: intézi többek között a biztosítást, a karbantartást, a meghibásodásokat, a gumicserét, az adminisztrációs feladatokat és az esetleges baleseti kárrendezést is. 

Az operatív lízing által lényegében a céges flottával járó minden teher lekerül a vállalkozás válláról, ami által a cég jelentős időt, pénzt és energiát takaríthat meg. Mindemellett pedig a céges flottát egy hozzáértő és tapasztalt szakmai csapat üzemelteti, ami pedig garantálja az autók mindenkori biztonságos és megfelelő működését.

Mik a céges flotta előnyei? 

A céges flották számos előnnyel járnak egy vállalkozás számára – különösen operatív lízing esetén. A különféle előnyök jelentősen hozzájárulhatnak a vállalat hatékonyságának növeléséhez és versenyképességének javításához. Nézzük, hogy mik is ezek!

Költséghatékony megoldás 

Az egyik legfontosabb előnye a céges flottának a költséghatékonyság. A különféle lízingkonstrukciók és flottakezelők lehetőséget adnak a vállalkozásnak arra, hogy havi szinten jól tervezhető és átlátható költségekkel operáljon. Az operatív lízing esetén a cégnek az autók amortizációjával sem kell foglalkoznia, hiszen az értékvesztés és minden egyéb kockázat a bérbeadót terhelni. 

Rengeteg időt megspórol a cégnek 

Amennyiben a céges flotta kezelését egy külső szolgáltató végzi, a cég igen sok időt és energiát takaríthat meg. Operatív lízing esetén a vállalkozásnak egyáltalán nem kell foglalkoznia az autók beszerzésével, karbantartásával, szervizelésével, biztosításával, a gumicserével, az adminisztrációs teendőkkel, sőt egy esetleges baleset esetén még a kárrendezéssel sem. Mindeközben pedig a céges flottát egy szakmailag hozzáértő csapat felügyeli, ami komoly védőhálót nyújt a flotta számára – sokkal kevesebb kockázat és feladat terheli a vállalkozást.

Népszerű juttatási forma 

A céges autó béren kívüli juttatásként igen kedvező választás lehet a vállalkozások számára, hiszen egy flottaautó költségei jóval alacsonyabbak, mintha ugyanezt bérben kapná meg a munkavállaló. Mindemellett a munkavállalók között kedvelt és népszerű juttatási forma: kényelmes, praktikus és egyfajta presztízs is a céges autó megléte. Ráadásul növelheti a munkahelyi lojalitást, az elégedettséget és a motivációt is.

Növeli a vállalati hatékonyságot 

A céges flotta jelentősen növeli a munkavállalók mobilitását és rugalmasságát, akik így a munkájukat is hatékonyabban végezhetik. Az autók folyamatos rendelkezésre állása lehetővé teszi a cégeknek, hogy minden helyzetre azonnal reagáljanak. Akár városon belül, akár vidéki vagy külföldi helyszínekre kell eljutni, a céges járművekkel költséghatékonyan és gyorsan tehetik meg azt – mindez pedig elősegíti a vállalat növekedését és sikerét is. 

Javítja a vállalat imázsát 

A jól karbantartott és szakszerűen kezelt járműpark egyfajta presztízst is jelent a vállalat számára. Ügyfelekkel és partnerekkel való találkozások során a flottaautók minősége és megjelenése nagyban hozzájárulhat a cég megítéléséhez, ezáltal pedig akár az üzleti kapcsolatok építéséhez is.  

Összességében a céges flotta habár számos előnnyel járhat a vállalkozás számára, az üzemeltetése egy igen összetett feladat, ezért körültekintően kell megtervezni azt. A flottaautók esetében vegyük mindig figyelembe a cég konkrét igényeit és tevékenységi körét, és az alapján döntsünk az autók típusáról és méretéről. A flottakezelő cég kiválasztásakor pedig ügyeljünk arra, hogy megbízható partnert találjunk, aki szükséges szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik. Egy lelkiismeretes flottakezelő segítségével teljes mértékben hatékonyan és költségtakarékosan működtethető a céges flotta, ami hosszú távon támogatja a vállalat hatékonyságát, versenyképességét és sikerét is.

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us