Mindent a hibrid autók működéséről és típusairól
Mindent a hibrid autók működéséről és típusairól

Mindent a hibrid autók működéséről és típusairól

A hibrid autók a jövő technológiáját képviselik, amelyek képesek csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, miközben növelik a hatékonyságot. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a hibrid autók működését, megnézzük az előnyeit és hátrányait, illetve megismerjük a különböző típusokat is. 

Mi is az a hibrid autó?

A hibrid autók forradalmasították a közlekedést: két különböző hajtásláncot kombinálnak, azaz egymástól eltérő elven működő energiaforrásokat alkalmaznak a működésük során. Az igazi innováció abban rejlik, ahogyan a belső égésű motor ereje ötvöződik az elektromotor hatékonyságával – lényegében tökéletes szimbiózisban működnek egymással. Ez a párosítás hatékonyabbá és rugalmasabbá teszi az autóvezetést, miközben a környezetre is jó hatással van, hiszen jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást. 

Hogyan működik a hibrid autó?

A hibrid autók igazi kaméleonok: maguktól alkalmazkodnak a vezetési stílushoz és az adott forgalmi viszonyokhoz. Rendkívül okosan osztják el a hajtást a benzinmotor és az elektromotor között. Az autó folyamatosan figyeli a sebességet, a motor terhelését és egyéb tényezőket, így dönt arról, hogy mikor melyik motort veszi igénybe. Például induláskor és alacsonyabb sebesség esetén a csendes villanymotor hajtja a járművet, nagyobb sebesség, emelkedő vagy hosszabb távok esetén viszont a benzinmotor veszi át az irányítást. 

A hibrid autók általában háromféle üzemmódban képesek működni – típustól függően:

  • Elektromotoros üzemmód: Az autó hajtását teljes mértékben az elektromotor szolgálja ki. Ez egyenletes és csendes vezetést biztosít, városi forgalomban, rövid távokon ideális.
  • Hibrid üzemmód: Az optimális teljesítmény és az üzemanyag-hatékonyság céljából vezetés közben a vezérlőelektronika intelligensen kezeli a két motor közötti együttműködést. Ez azt jelenti, hogy ha az autó úgy véli, például gyorsításkor vagy emelkedőn, akkor egyszerűen bekapcsolja a benzinmotort is a villanymotor mellé. 
  • Benzines üzemmód: Ebben az esetben kizárólag a belső égésű motor gondoskodik a hajtásról. A benzines üzemmód egyenletes, nagy sebesség esetén (pl. autópályán) vagy pedig lemerült akkumulátor esetén aktiválódik.

Miért éri meg hibrid autót választani? – az előnyök

A hibrid autók népszerűsége nem véletlen: számos előnnyel bírnak a hagyományos benzin- és dízelmotoros autókkal szemben, hiszen kombinálják az elektromos autók és a belső égésű motorral rendelkező autók előnyeit.

Alacsonyabb fogyasztás és üzemeltetési költségek

A hibrid autók az elektromos hajtásnak köszönhetően kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. Ez pedig jelentősen csökkentheti az üzemanyagköltségeket – különösen városi használat esetén. 

Hosszú távon jól tartják az értéküket

A hibridek általában kevésbé veszítenek az értékükből az évek előrehaladtával, mint a hagyományos autók, épp ezért a használtautó-piacon is igen jó áron lehet eladni őket. Mindennek az oka a fejlett technológiájukban, a lassabb elhasználódásban és persze a magasabb keresletben rejlik. 

Környezettudatosabb megoldás

A hibrid autók kérdés nélkül kevesebb károsanyagot bocsátanak ki a tisztán benzines vagy dízeles autókhoz képest. Ez hosszú távon hozzájárul a levegőminőség javulásához és a környezetvédelemhez.

Saját magát tölti az autó

A regeneratív fékrendszernek köszönhetően az akkumulátor működés közben is tölti saját magát, ugyanis az intelligens technológia által a fékezés közben keletkező energia elektromossá alakul át, gyakorlatilag a felszabaduló energiát újrahasznosítja az autó

Kevesebb karbantartást igényelnek

Mivel az autó alacsonyabb sebesség esetén elektromos hajtással működik, ezért a motor kevésbé van igénybe véve, mint egy hagyományos autónál, ebből kifolyólag pedig az elhasználódás is lassabb. Ráadásul a fékek is jobban bírják: a regeneratív fékrendszer is részt vesz az autó lassításában, így a fékek igénybevétele, ezáltal a kopása is csökken.

Kettő az egyben

A hibridek gyakorlatilag kettő az egyben autók: a villanymotor miatt városi használatra rendkívül jó választások – csendes, üzemanyag-takarékos és környezetbarát mivoltuknak köszönhetően is –, a benzinmotornak köszönhetően pedig akár hosszabb autóútra is kiválóak. 

De vannak hátrányok is? 

Habár a hibrid hajtással bíró járművek rengeteg előnye rendkívül kecsegtető, fontos tudni, hogy van néhány hátrányuk is a hagyományos benzines vagy dízeles autókkal szemben.

  • Kisebb a teljesítményük. A hibrid autók általában kevesebb lóerővel bírnak, lassabban gyorsulnak, mint a hagyományos társaik.
  • Drágábbak. Habár a hibrid járművek fenntartása valamivel kedvezőbb, mint a kizárólag benzines autóké, a beszerzési áruk jelentősen magasabb is – mind a vadiúj, mind a használt autók esetében. 
  • Magasabb karbantartási költségekre kell számítani. Egy esetleges meghibásodás esetén jellemzően magasabb szervizköltségekkel kell számolni, ugyanis egyrészt kevesebb a hibridekhez igazán jól értő autószerelő, másrészt a szükséges alkatrészek ára is többe kerülhet.

Milyen típusai vannak a hibrid autóknak?

A hibrid autók közel két évtizede hódítanak töretlenül az autópiacon. A kezdeti modellek óta ma már széles választék áll rendelkezésre: ízlésnek és pénztárcának megfelelően mindenki megtalálhatja a számára megfelelő hibrid autót. Nézzük, hogy milyen típusok vannak!

1. Lágy hibrid vagy mild hibrid autók

A lágy hibrid autók kis méretű akkumulátorral (12 vagy 24 voltos) felszereltek, ezért tisztán elektromos meghajtással közlekedni nem, vagy csak minimálisan képesek. Az elektromos motor inkább csak a belső égésű motor kiegészítésére, segítségére szolgál – gyakorlatilag a benzinmotor hatékonyságát fokozza. 

A lágy hibrid hajtás alapját egy elektromotor és egy generátor adja. Ez egy kis teljesítményű akkumulátorba gyűjti a mozgási energiát fékezéskor, amit gyorsításkor használ fel, ezzel csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és a benzinmotor terhelését. 

Ezek az autók dinamikus gyorsulásúak, jó stop-start rendszerrel működnek, nem igénylik a külső töltést és igen könnyűek.

2. Full hibrid autók

A full hibrid teljesen hibridet jelent, ez pedig jól le is írja, hogy mit tud ez a típus. A full hibrid autók belső égésű motorral, elektromotorral és nagy kapacitású akkumulátorral is rendelkeznek, amelyek intelligensen működnek együtt az optimális teljesítmény és hatékonyság elérése érdekében.

Ennél is jellemző, hogy az elektromotor a fékezés és a lassítás során visszanyeri a mozgási energiát, amivel feltölti az akkumulátort, lényegében a saját töltéséről gondoskodik az autó. Épp ezért ennél a típusnál sincs szükség arra, hogy külön töltsük őket. A full hibridek a lágy hibridekkel szemben képesek teljesen elektromos üzemmódban üzemelni

Kényelmi szempontokból igen fontos, hogy a full hibrid autókban a klíma is elektromosan működik, ennek köszönhetően akkor is lehet fűteni vagy hűteni, amikor a benzinmotor éppen nem üzemel. 

3. Plug-in hibrid autók

A plug-in hibrid autók abban különböznek az előzőektől, hogy tölthető akkumulátorral vannak ellátva, tehát akár külső áramforrásból is tölthetőek, így pedig akár hosszabb távolságokat is képesek megtenni teljesen elektromos üzemmódban. Mindez ráadásul gazdasági szempontból is igen fontos, hiszen a használatukhoz még kevesebb üzemanyagra van szükség, mint az előző két típusnál.

A konnektoros töltési lehetőség mellett persze a plug-in hibridekre is érvényes az, hogy fékezés vagy lassítás során a regeneratív fékrendszer bekapcsol és az elektromotor önmagától töltődik.

A tölthető hibrid autók zöld rendszámot kapnak, ami számos előnyt biztosít a tulajdonosnak, például sok helyen ingyenes parkolásra, cégautós adómentességre is feljogosít.

A hibrid autók kétségtelenül a jövőt képviselik: zöldebbek, takarékosabbak és élvezetesebben vezethetők, mint a hagyományos autók. A hibrid technológia folyamatosan fejlődik és egyre elterjedtebbé válik, épp ezért várhatóan idővel az autók ára is csökkenni fog. Ha egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb autóra vágyik, akkor a hibridekben biztosan nem fog csalódni!

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us