Mi is az operatív lízing? Tartós autó bérlet információk egy helyen
Mi is az operatív lízing? Tartós autó bérlet információk egy helyen

Mi is az operatív lízing? Tartós autó bérlet információk egy helyen

Az operatív lízing egyre népszerűbb finanszírozási forma a vállalkozások és magánszemélyek körében. De mit is értünk pontosan alatta és hogyan is működik? Ebben a cikkünkben teljes képet adunk erről a költséghatékony autóbérlési módszerről: részletesen bemutatjuk a legfontosabb alaptudnivalókat, megnézzük az előnyeit és végigvesszük a konstrukció praktikus oldalát is! 

Mi az operatív lízing vagy másnéven tartós bérlet

Kezdjük a legelején a fogalmak tisztázását! A pénzügyi lízing konstrukciója és fogalma már sokaknak ismerős lehet. A lízing esetén gyakorlatilag mindig egy hitelről van szó: az autó árát a lízingbe vevő részletekben fizeti ki a lízingcégnek, a futamidő végén pedig a lízing tárgyát képező eszköz, ingatlan vagy gépjármű vagy a tulajdonos kezébe kerül, vagy maradványértéken megvásárolhatja azt. 

Ezzel szemben az operatív lízing egy kicsit más finanszírozási forma – nem véletlenül hívják tartós bérletnek. Az operatív lízing során nincs lehetőség tulajdonszerzésre, ugyanis ez a konstrukció lényegében egy hosszú távú autóbérlésnek felel meg. A tartós bérlet során a gépjármű végig a bérbeadó tulajdonában marad. A bérlőnek csak a havi díjról kell gondoskodnia – az autó fenntartása és karbantartása kapcsán minden egyéb költség és felelősség alól mentesül a használó. 

Az operatív lízing alapvető jellemzői

Az operatív lízing keretében tehát az autó tulajdonosa mindig a lízingcég, a lízingbe vevő a havi díj ellenében a jármű használatára jogosult. A futamidő végén a bérelt autó visszakerül a lízingcéghez, amit az általában a használtautó-piacon továbbértékesít. Mivel a hosszú távú használat során a bérlő és a bérbeadó közös érdeke, hogy a gépjárművek kiváló állapotban maradjanak és gondosan karbantarva legyenek, ezért ezek az autók a tartós bérlet lejárta után rendkívül jó vásárlási lehetőséget kínálnak.

Könyvelés szempontjából az eszköz a lízingbe adónál van nyilvántartva, méghozzá a mérlegében jelenik meg. Az operatív lízing egy külső finanszírozási forma, amely egyáltalán nem terheli a vállalkozás hitelkeretét, ugyanis nem minősül pénzügyi tevékenységnek. Ez azt jelenti, hogy a bérlőnek lehetősége van mérlegen kívül finanszírozni a tartós bérletet. A tartós bérlet díja teljes mértékben leírható költségként a cégek számára, így a díjhoz kapcsolódó ÁFA visszaigényelhető.

Mik az operatív lízing előnyei a cégek számára?

Már a fentiek alapján is jól látszik, hogy az autóbérlés tartós bérlet esetén számos előnnyel jár. Nézzük, hogy pontosan mik ezek és miért éri meg egy cég számára választani ezt a bérleti formát!

Rendkívül kényelmes megoldás cégeknek 

A bérbeadó felelőssége minden felmerülő ügy rendezése (pl. adminisztrációs feladatok, baleseti kárrendezés, meghibásodás stb.). Akár több autót is lehet bérelni, így akár egy egész céges flotta is kialakítható – rendszerint jelentős kedvezményekkel. Havi szinten egy összegben könnyen és gyorsan rendezheti az összes jármű költségét. Emellett pedig vállalkozását egy dedikált kapcsolattartó segíti, így minden ügyet könnyen és gyorsan elintézhet. 

A saját autónál sokkal alacsonyabb költségekkel jár 

A futamidő elején jelentős mértékű tőkét spórolhat meg, ugyanis az operatív lízing önerő nélkül teszi lehetővé az autóhasználatot. Az állandó adminisztrációs és szervizköltségek sem terhelik a bérlőt, ugyanis minden karbantartási és fenntartási költséget a bérbeadó fedez. Ezáltal lényegében a lízing díjon felül minden autóval járó fizetési kötelesség megszűnik: nem kell biztosítást, cascot és cégautó adót se fizetni. Ráadásul cégautóként az ÁFA visszaigényelhető és az amortizációval sem kell foglalkozni.

Mentesül a karbantartási feladatok és adminisztráció alól 

A bérbeadó rendszeresen ellenőrzi a gépjárművet, cseréli a gumikat, intézi a szervizelést és szükség esetén javítja a meghibásodásokat. A bérlőnek semmilyen plusz feladata nincs az autó karbantartásával.

Kiszámítható, tervezhető havi költségek

A tartós bérlet minden esetben nagyon jól kiszámítható és jól tervezhető költség egy vállalkozás életében. A szerződések mindig határozott futamidőre szólnak, így a havidíjas konstrukció egyszerűen beilleszthető a cég költségvetésébe.

Tartós autóbérlés kisokos cégeknek

Már nem is kérdés, hogy egy vállalkozás számára az operatív lízing kiváló alternatívát nyújt a céges flotta menedzselésére. Minden nehézség nélkül, egyszerűen válogathatja össze a vállalkozásához legjobban passzoló járműveket a tartós autóbérlés keretében. A feltételek sok esetben rugalmasak és igazodnak a cégek igényeihez – általában van lehetőség személyre szabni a szerződéseket is, különösen ha több autó bérléséről van szó. Nézzük, hogy mik a legfontosabb praktikus tudnivalók az operatív lízing kapcsán!

Kik vezethetik az autót? 

Kiemelten fontos szempont egy vállalkozás esetén, hogy a bérelt autót a cég bármely alkalmazottja vezethesse. Az operatív lízing során ez teljes mértékben biztosított, a vezetőknek mindössze érvényes jogosítvánnyal kell rendelkezniük. Általában amennyiben igény van rá a lízingcég korlátlan számban tud kiállítani tulajdonos igazolási engedélyt. Tehát nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy hányan és kik vezethetik a bérelt autókat, így az autóflotta használata rendkívül rugalmas. 

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy cégnek? 

Az alábbi feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a cég igénybe vehesse a tartós bérlet szolgáltatását:

  • a vállalkozásnak legalább 1 éves lezárt mérleggel kell rendelkeznie,
  • a cégnek nyereséges eredményét kell felmutatnia,
  • illetve a cég nem állhat végrehajtás vagy felszámolás alatt.

Ez alapján is jól látható, hogy az operatív lízing csak néhány, szélsőséges esetben esetben nem érhető el a vállalkozások számára.

Mi történik, ha meghibásodik az autó? 

A gyakorlati oldala a meghibásodásnak az, hogy az autót a lízingcég azonnal szakszervízbe küldi, felmérik a kárt és kijavítják a problémákat. A pénzügyi oldalról nézve pedig mivel az autó a lízingcég tulajdonában van, ezért a bérlőt semmilyen költség nem terheli. Tehát a karbantartással járó költségek alól teljes mértékben mentesül a cég. Érdemes tudni, hogy a legtöbb helyen plusz szolgáltatásként igényelhető csereautó, így ha bármi probléma történik, akkor sem marad autó nélkül a cég. 

Külföldi kiküldetésekre is használhatóak a tartós bérlet autói? 

Az operatív lízing konstrukciója teljes egészében engedélyezi az autó külföldön való használatát, így egy határon túli üzleti út, vagy akár céges csapatépítés során is nyugodtan használhatóak a lízingelt autók. Egy kivétel van jelenleg érvényben: Ukrajnába csak és kizárólag egyedi engedéllyel lehet átvinni az autókat.

Milyen futamidővel vehető igénybe a tartós autóbérlet? 

A tartós bérlet, ahogy a neve is sejteti, a hosszú távú autóbérlések közé tartozik. Többféle tervezett futamidő közül is választhat: általában 36, 48 vagy 60 hónapos konstrukció érhető el. Ez azért is igen előnyös, mert a különböző futamidők lehetővé teszik, hogy teljes mértékben a saját igényeihez és a pénzügyi helyzetéhez igazítsa az autóbérlést. A 36 hónapos futamidő ideális, ha a rövidebb távú kötelezettségeket preferálja, illetve szeretné gyakran cserélni az autókat annak érdekében, hogy az autóflotta mindig friss legyen és új modellekből álljon. A 48 és 60 hónapos konstrukció viszont a hosszú távú stabilitás, a praktikusság és a költséghatékonyság miatt lehet vonzó. 

Az operatív lízing magánszemélyek számára

Habár kevesen tudnak róla, ugyanis sokkal kisebb hangsúlyt kap, azonban a tartós bérlet konstrukcióját nemcsak vállalkozások, hanem magánszemélyek is igénybe vehetik. A rugalmas feltételek, a fix havi költség, a szakképzett támogatói csapat a bérbeadó oldalán és a jármű fenntartásával, illetve karbantartásával járó tehermentesség miatt, ez a megoldás tökéletesen ideális lehet bárki számára, aki autóvásárlás helyett inkább bérlésben gondolkodik. Különösen akkor jó választás, ha szeretné elkerülni az autó tulajdonlásával járó költségeket és esetleges kockázatokat

Összességében az operatív lízing egy igen előnyös finanszírozási forma, amennyiben megbízható és rugalmas konstrukció mellett van szüksége autóra. Nem is csoda, hogy manapság igen népszerű a vállalkozások körében, hiszen lehetővé teszi, hogy hosszú távon használati jogot szerezzenek a preferált gépjárműre, miközben minden terhet levesz a vállukról.

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us