Hasznos tippek az elektromos autók hatótávjának optimalizálásához
Hasznos tippek az elektromos autók hatótávjának optimalizálásához

Hasznos tippek az elektromos autók hatótávjának optimalizálásához

Az elektromos autók hatótávjának optimalizálása kulcsfontosságú tényező minden EV tulajdonos számára. A hatótáv növelése nem csak a kényelmet szolgálja, hanem a fenntarthatóságot is elősegíti. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat és tippeket, amelyek segítségével maximalizálhatjuk az elektromos autója hatótávját. Fedezze fel, hogyan lehet kihozni a legtöbbet az EV-jéből, és miként lehet csökkenteni az újratöltési időket!

Kihívások az elektromos autók kapcsán

Az elektromos autó hatótávja korlátozott

Kezdjük egy fogalom tisztázással: mit is értünk pontosan a hatótáv alatt? Az elektromos autó hatótávja gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy a jármű egyetlen feltöltéssel mekkora távot képes megtenni – azaz egy töltéssel hány kilométerre juthatunk el. 

Az elektromos autók esetében az elmúlt néhány évben a hatótáv jelentősen megnövekedett, ám továbbra sem érnek fel a hagyományos, belső égésű motoros társaikhoz. A lehetséges hatótáv a különböző modellek és gyártók esetében igen eltérő lehet: míg egyes modelleket rövidebb hatótávra terveztek, addig mások akár több száz kilométert is képesek megtenni egy töltéssel. Így valójában az elektromos autók hatótávja egy igen széles skálán mozog.

Habár már több modell képes akár 4-500 kilométert is megtenni egyetlen feltöltéssel, az elektromos autók alapvetően még mindig inkább a városi közlekedésre vannak felkészülve, hosszabb távokra az alkalmasságuk egyelőre korlátozott.

Az elektromos autók töltési infrastruktúrája még nem kellően kiépített

Habár egyre több elektromos töltőállomás érhető el az országban, a töltési infrastruktúra még mindig nem olyan kiépített, mint a belső égésű motoros autók esetében. Bár a nagyvárosokban és a nagyobb utak mentén egyre több töltőpont jelenik meg, de a vidéki területeken és kevésbé fejlett régiókban még mindig hiányzik a megfelelő töltőinfrastruktúra az elektromos autók számára. Ez persze a jövőben szépen lassan változni fog, ugyanis egy EU határozat értelmében 2026-ig bezáróan minden tagállamban hatvan kilométerenként elektromos töltőállomásokat kell kiépíteni. 

Azonban a jelenlegi helyzetre egyelőre még az igaz, hogy a nagyvárosoktól és a nagyobb utaktól eltekintve az elektromos autókat sok esetben nehézkes tölteni. Ha hosszabb utazásra indulunk, a benzines vagy dízel autók továbbra is praktikusabb választásnak tűnnek, mivel a jól kiépített benzinkút hálózat biztosítja a folyamatos üzemanyag-utánpótlást. Ez az infrastruktúra lehetővé teszi, hogy bármikor és lényegében bárhol megtankolhassuk a járművünket, ráadásul nem kell aggódnunk az akkumulátor töltöttségi szintje miatt sem.

Javaslatok az elektromos autó hatótávjának optimalizálására

1. Tervezzük meg az utat előre!

Az időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják az elektromos autó fogyasztását: a szélsőséges hőmérséklet negatív hatással van az elektromos autóra, ezért túl hidegben vagy melegben érdemes átgondolni, hogy elinduljunk-e – különösen, ha hosszabb utazást tervezünk. 

Emellett az utak típusa és állapota is lényeges szempont: egyáltalán nem mindegy, hogy városban, autópályán vagy esetleg hegynek felfele kell mennünk. Érdemes úgy megtervezni az utat, hogy a dombos területeket és a forgalmi dugókat elkerüljük.

2. Egyenletesen vezessünk!

Az elektromos autók hatékonysága jelentősen függ a sebességtől: nagy sebesség esetén az elektromos autó fogyasztása növekszik, tehát a hatékonysága csökken. Emellett az is negatívan hat a hatótávra, ha a vezetés közben rendszeresen felgyorsítunk vagy fékezünk. Igyekezzünk mindig a sebességhatáron belül maradni, egyenletesen vezetni és kerülni a nagy kigyorsításokat, így egyetlen töltéssel tovább bírja majd az autó.

3. Használjuk ki a fékezés általi visszatöltést!

A legtöbb elektromos autónál lehetőség van az egy pedálos vezetésre (regeneratív fékezésre). Ez azt jelenti, hogy a gázpedál elengedésekor az elektromos fékrendszer aktiválódik, ami által az akkumulátor visszatöltődik. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag energiát spórolhatunk meg, így pedig növelhetjük a hatótávot. 

4. Ne pakoljuk tele a kocsit!

Az sem mindegy, hogy mennyien ülnek az autóban és mennyire van telepakolva csomagokkal. Minél több a csomag és az utas, annál több energiára lesz szüksége, és ezáltal annál kisebb hatótávra lesz képes a jármű. 

Az autó súlyán túl a hatótávra a tetőcsomagtartó és a kerékpártartó megléte is hatással van, ugyanis a légellenállás növeli az energiafogyasztást. Amennyiben nem használjuk ezeket az eszközöket, inkább szereljük le őket a járműről.

5. Szabályozzuk a klímát és a fűtést!

A klíma, a fűtés és a fényszórók használata is plusz energiát használ el, így csökkenti a hatótávot, tehát érdemes odafigyelni a szabályozásukra. Mértékkel használjuk őket, ha pedig nincs rá szükség, akkor inkább kapcsoljuk ki!

6. Ügyeljünk az autó állapotára!

Rendkívül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az autót, ugyanis a hatótáv komoly összefüggésben van az elektromos autó állapotával. Emiatt a karbantartásra különös figyelmet kell fordítani, ami azonban nem merülhet ki az időszakos szervizelésben! 

Figyeljünk oda az abroncsnyomásra, ugyanis az alacsony abroncsnyomás könnyen növelheti a gördülési ellenállást, így pedig az autó több energiát fog igényelni. 

Emellett a szezonális felkészítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ahogy már említettük a szélsőséges időjárás hatással van a hatótávra, tehát például a téli hidegben az akkumulátor és a motor hatásfoka is csökken, ami pedig kihatással van a hatótávra is. Erre jó megoldás lehet, ha az autót bemelegítjük mielőtt elindulunk.

Tippek a mindennapi használathoz

1. Töltsük fel mindig otthon az elektromos autót!

Az elektromos autó töltése a kulcskérdés a működést tekintve, épp ezért a tulajdonosoknak a rendszeres töltésre folyamatosan oda kell figyelnie. Az otthoni töltőállomás kialakítása gyakorlatilag elkerülhetetlen, ha elektromos autót vásárolunk, ám ennek nagy hátránya, hogy komoly beruházást igényel. Sajnos a háztartási dugaljak nem alkalmasak olyan mértékű igénybevételre, amivel az elektromos autót biztonságosan és megfelelően fel lehetne tölteni.

Az otthoni töltőállomás kiépítéséhez általában fali gyorstöltőt használnak, amely kábellel és csatlakozóval is telepíthető. 

  • A kábeles gyorstöltő esetén a töltő része a kábel, amit a töltéskor az autóhoz kell csatlakoztatni.
  • A csatlakozós modellnél a falra gyakorlatilag egy csatlakozó kerül kiépítésre, amibe az autó saját kábelét kell bedugni.

2. Használjuk közösségi töltőállomásokat!

Az autópályák mentén, a nagyobb benzinkutaknál és a nagyvárosokban különböző töltőszigetek szabadon használhatóak – díjazás ellenében. A közösségi töltőállomások az esetek többségében csatlakozóval ellátott gyorstöltők, ezért mindenképp szükség van arra, hogy saját töltőkábellel rendelkezzünk

Emellett érdemes tudni, hogy a fizetős lehetőségek mellett több helyen vannak kihelyezve ingyenes köztéri elektromos autó töltőállomások is – például plázák és áruházak nyilvános parkolóiban találhatunk ilyen állomásokat. Habár ingyenesek, ezeknek a töltőpontoknak a használata sok esetben különböző feltételekhez kötött, például vásárolni kell az adott boltban, vagy valamilyen időlimit van érvényben a töltésre vonatkozóan. 

3. Ismerjük meg a töltőoszlopok elhelyezkedését!

Sajnos még mindig nem olyan gyakori az elektromos autó töltőállomások megléte, ezért rendkívül fontos, hogy bárhová is megyünk, tisztában legyünk az elérhető töltési lehetőségekkel.

Mielőtt hosszabb útra indulunk az elektromos autóval, mindig mérjük fel előzetesen a töltőpontokat az útvonalon! Ez segít elkerülni az esetleges váratlan helyzeteket, és biztosítja, hogy mindig időben töltőre tehessük az autót. Lényegében, ha tudjuk, hogy pontosan hol találhatóak töltőállomások, akkor az utazást semmi sem korlátozza. Persze nemcsak a hosszabb utazásoknál érdemes feltérképezni a töltési lehetőségeket, hanem a városi közlekedés során is. 

Már több térkép és mobil applikáció is létezik, melyek pontosan megmutatják az elérhető töltőállomásokat országos szinten, sőt akár külföldi országok töltőszigeteiről is szerezhetünk információkat. 

A kulcs: a tudatos tervezés és vezeté

Összességében tehát az elektromos autó hatótávjának optimalizálásának kulcsa a tudatosság: mindig ügyeljünk arra, hogy hol, mikor és hogyan vezetünk, figyeljünk oda a megfelelő töltöttségi szintre, illetve legyünk tisztában a rendelkezésre álló töltési lehetőségekkel. A tudatos tervezés és a vezetés segíthet abban, hogy az elektromos autó hatótávolságát maximalizáljuk és biztosítsuk a zavartalan közlekedést a mindennapi használat során.

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us