Elektromos autó támogatás: tudjon meg mindent az állami pályázat részleteiről!
Elektromos autó támogatás: tudjon meg mindent az állami pályázat részleteiről!

Elektromos autó támogatás: tudjon meg mindent az állami pályázat részleteiről!

Az elektromos autók vásárlása egyre népszerűbb választás a fenntartható és környezetbarát közlekedés iránt elkötelezettek körében. Azonban az elektromos járművek magas ára gyakran akadályozza a vásárlókat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthet az állam ezen a problémán 2024 februárjától kezdődően. Ismerje meg alaposan az új állami támogatási programot, amely lehetővé teszi az elektromos autók vásárlását kedvezőbb feltételek mellett!

Elektromos autó támogatás: állami pályázat cégeknek

2024 februárja és 2025 márciusa között remek lehetőség áll a magyar vállalkozásoknak rendelkezésére elektromos autó vásárlása terén. A Széchenyi Terv Plusz keretén belül új állami pályázat érhető el, amelynek a klímasemlegesség jegyében a legfőbb célja, hogy elősegítse a tiszta üzemű közlekedést. Ehhez pedig vissza nem térítendő támogatás keretében lehetővé teszi a vállalkozók számára az elektromos meghajtású autó, kishaszon gépjármű vagy kisbusz állami támogatással való beszerzését.

Ki pályázhat az állami támogatásra?

Az elektromos autó állami támogatás feltételei közé tartozik, hogy csak azok a gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni cégek és egyéni vállalkozók vehetnek részt a pályázatban, akik

 • Magyarországon székhellyel,
 • vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkeznek.

Emellett a vállalkozás bejegyzésének – tehát az alapításának – legkésőbb 2021. december 31-ig, vagy ennél korábban, mindenképp meg kellett történnie. 

A gazdasági társaságok esetében fontos még, hogy a kérelem benyújtása előtt az utolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolójában szereplő nettó árbevételnek meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét. Tehát az elektromos gépjármű nettó ára nem lehet magasabb a legutolsó lezárt üzleti év nettó árbevételénél.

Egyéni vállalkozóként csak és kizárólag az igényelheti az elektromos autó vásárlását támogató pályázatot, akinek a vállalkozói tevékenységei között legkésőbb 2023. december 1-ig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932), vagy a kérelem benyújtása előtti évben a cég foglalkoztatottjainak a száma legalább 2 fő volt.

Ki nem vehet részt a pályázatban?

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a felhívás csak és kizárólag céges elektromos autó támogatásra érhető el, így magánszemélyek semmilyen formában nem vehetnek részt ezen az állami pályázaton.

Az elektromos autó pályázatra nem nyújthat be kérelmet olyan cég, amely tevékenységei között a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) szerepel. Emellett az a cég sem vehet részt a pályázaton, amelynek a partner vagy kapcsolt vállalkozása korábban már indult, vagy támogatásban részesült ezen pályázat által.

Továbbá az alábbi esetekben nem igényelhető a támogatás:

 • a szervezet nem átlátható,
 • a vállalkozás korábban a támogatási rendszerből kizárásra került,
 • a cég végrehajtás vagy felszámolás alatt áll,
 • a vállalkozásnak harmadik személy felé olyan kötelezettsége van, amely a támogatás céljával nem azonos, esetleg a megvalósulását meghiúsítja.

Mekkora összegre lehet pályázni?

A vállalkozások által elérhető összegek igen széles skálán mozognak: minimum 2,8 millió és maximum 64 millió forint közötti támogatásra van lehetőség pályázni. Érdemes még tudni, hogy a pályázat teljes keretösszege 30 milliárd forint, amelyből 10,8 milliárd a budapesti székhelyű vállalkozásoknak, 19,2 milliárd pedig a kevésbé fejlett régiókban működő cégek számára fenntartott.

Hány gépjárműre lehet pályázni?

A jó hír, hogy egy vállalkozás akár több gépjárműre is benyújthat kérelmet, ez azonban az alkalmazotti létszámtól függ. Az alábbiak mentén alakul a pályázat:

 • 9 alkalmazottig 1 db gépjárműre,
 • 10 – 49 főig 5 db autóra,
 • 50 – 249 főig 10 db járműre,
 • 250 fő felett pedig maximum 16 db autóra kérhető a támogatás.

Egy járműre mekkora támogatás igényelhető?

Az, hogy egy járműre pontosan mekkora támogatás igényelhető több szemponttól is függ: 

 • az autó nettó vételárától,
 • a bruttó akkumulátor kapacitástól,
 • illetve a jármű típusától (személyautó, kisteherautó vagy kisbusz).

Személyautó – M1 kategória

A személyautók esetében maximum 20 millió forint támogatás igényelhető egy autóra vonatkozóan.

Az akkumulátor bruttó kapacitása (kWh)Az igényelhető támogatás maximális összegeA gépjármű nettó vételára
≤ 412,8 millió Ft11,5 millió Ft
41 < x ≤ 593,6 millió Ft14 millió Ft
59 <4 millió Ft20 millió Ft

Kisteherautó, kisbusz – M2, N1, N2 kategória (H4)

A kishaszon gépjárművek és a kisbuszok esetében pedig maximum 25 millió forintba kerülhet egy jármű.

Az akkumulátor bruttó kapacitása (kWh)Az igényelhető támogatás maximális összegeA gépjármű nettó vételára
≤ 493,6 millió Ft17 millió Ft
49 < x ≤ 743,8 millió Ft22 millió Ft
74 <4 millió Ft25 millió Ft

Mikor kapja meg a vállalkozás a pályázott összeget?

A támogatáson kapott összeget utófinanszírozással folyósítják, ezért csak a pályázat végén, a záró elszámolását követően kerül a tényleges összeg a vállalkozás kezébe.

Az elektromos autó állami támogatás további tudnivalói

Van jó néhány fontos részlet, amit mindenképp érdemes tudni mielőtt belevágna a pályázat igénylésébe! Nézzük, hogy a fontos kérdéseket a támogatás kapcsán!

Mikor és hogyan kell benyújtani az elektromos autó pályázatot?

Az elektromos autó állami támogatás 2024. február 05. 10:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig igényelhető Magyarország teljes területén. A pályázatot elektronikus úton, a www.palyazat.gov.hu oldalon lehet benyújtani.

Meddig kell megvennie a vállalkozásnak az autót?

A pályázat elnyerését követően maximum 20 hónap áll rendelkezésre a vállaltak teljesítésére. A végső határidő pedig 2026. április 30.

Lízingelni is lehet az pályázatban szereplő elektromos autókat?

A támogatással megvásárolt járművek akár lízingből is finanszírozhatóak, azonban a szerződés futamidejére különösen oda kell figyelni. Mivel itt is érvényes, hogy a vállalkozásnak 20 hónapja van a projekt teljesítésére, és legkésőbb 2026. április 30-ig a cég tulajdonába kell kerüljön a gépjármű.

Meddig kell a gépjárművet megtartania a cégnek?

A pályázat feltétele, hogy az állami támogatással vásárolt céges járművek a projekt befejezésétől számítva legalább 3 évig – legkésőbb 2027. december 31. – nem adhatóak el, emellett bérbe és más használatába sem lehet adni őket és nem vonhatóak ki a forgalomból sem. 

Korábban megvásárolt autóra is érvényes a támogatás?

Igen, mivel a projektet saját felelősségre már 2023. november 1-től megkezdhették a vállalkozások. Azonban az fontos, hogy az autó forgalomba helyezésének időpontja nem történhetett meg 2023. december 9-nél korábban

Használt elektromos autót is lehet venni állami támogatással?

Erre most nincs lehetőség, mivel jelen állami támogatás kizárólag új elektromos gépjárművek esetén jár.

Mi a helyzet a CASCO biztosítással?

A támogatásban részt vevő járművekre kötelező teljes körű CASCO biztosítást kötni. Tehát például törésre, lopásra, elemi kárra és üvegkárra is biztosítani kell az autókat a pályázat teljes időszaka alatt.

Néhány ok, amiért érdemes elektromos autóra váltania

Az elektromos autók számos előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt mindenképp érdemes elgondolkodni ezen az alternatíván.

 • Az elektromos autók környezetbarátabbak, nem bocsátanak ki káros káros anyagokat.
 • Az elektromos járművek fenntartása sokkal olcsóbb a hagyományos társaikhoz képest, így hosszú távon komoly megtakarítás érhető el.
 • A belső égésű motor hiánya miatt csendes és nyugodt a vezetés, hisz nem zúg és nem rezeg a motor. Így ráadásul a zajszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulhat.
 • Az autókhoz általában mobilalkalmazás is tartozik, így bizonyos kényelmi és biztonsági funkciók akár távolról is irányíthatóak. Például a klíma vagy a fűtés az applikációban bármikor elindítható, vagy akár nyomon követhető az autó töltése is.

Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy ha mostanában céges autóvásárlásban gondolkodik, akkor a jelenlegi, vissza nem térítendő elektromos autó támogatás különösen megfontolandó lehetőség, hiszen a pályázat keretében most sokkal kedvezőbben juthat hozzá új céges, környezetbarát járművéhez.

Kategóriák

Friss bejegyzések

A cikk szerzője

tartós autóbérlés, operatív lízing
Gombos Gábor
ügyvezető igazgató

Fontos számomra, hogy ügyfeleink családias, megbízható légkörben érezzék magukat. 

Működési tervünk alapja a minőségi ügyintézés, illetve az ügyfelek valós igényeihez és pénzügyi kockázataira szabott szolgáltatási csomagok, amelyeket átlátható és kiszámítható árképzési rendszer mellett kínálunk. Amennyiben tisztázandó kérdése merül fel, kérem keressen minket az alábbi elérhetőségeken.
Copyright © 2022 tartosautoberles.hu I Minden jog fenntartva! I Design by PNGN
Follow us